Dankzij deze verzekeringen betaal je minder belastingen

Op onze overzichtspagina Fiscaal Sparen vind je onze tips om voortaan minder belastingen te betalen, zowel voor particulieren als zelfstandigen.

VAPZ 

Het Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen is een spaarverzekering die voorbehouden is aan zelfstandigen die sociale bijdragen betalen in hoofdberoep. De maximale spaarpremie bedraagt 8,17% van het netto belastbaar inkomen van 3 jaar geleden, met als absoluut maximum €3447,62 (2022). De gespaarde premie wordt in de personenbelasting afgetrokken van het beroepsinkomen. Vandaar dat de belastingbesparing gebeurt aan marginaal tarief (dwz in de hoogste belastingschijf). Het fiscaal voordeel bedraagt dus al snel 45 tot 50%. Bovendien betaal je dankzij je VAPZ premie ook minder sociale bijdragen. Daardoor loopt de totale besparing makkelijk op tot 60%! Dat maakt het VAPZ tot absolute winnaar van de fiscaalvriendelijke spaarcontracten. De gespaarde premies worden samen met de sociale bijdragen aangegeven in Deel 2 van de aangifte (bij de beroepsinkomsten van zelfstandigen).

Pensioensparen

Spaar je maximaal €990 per jaar, dan bedraagt het belastingvoordeel 30 % (€297). Dat wil zeggen dat je dankzij je pensioensparen €297 minder aan belastingen moet betalen. 

Spaar je maximaal €1270 per jaar, dan bedraagt het belastingvoordeel 25% (€317,5). 

De gespaarde premies geef je aan in code 1361.

Levensverzekering

Wie niet (langer) kan genieten van de woonbonus, kan via dezelfde fiscale korf zijn levensverzekering fiscaal in mindering brengen. Het belastingvoordeel bedraagt 30%; de maximale premie €2350 (aan te geven in code 1353). Is dit interessant voor jou? In ons artikel over het langetermijnsparen kan je het ontdekken. 

Rechtsbijstand

Heb je een uitgebreide polis rechtsbijstand onderschreven, dan ontvang je ieder jaar een attest waarmee je belastingvermindering kan bekomen. Die belastingvermindering bedraagt 40% met een maximum van €124. In code 1344 geef je de betaalde premie aan.

Deel dit bericht