Ik lijd schade door toedoen van een derde

Veroorzaak je een ongeval, dan vergoedt je verzekering de schade aan de schade-lijders. Maar wat als je zélf het slachtoffer bent? Dan kan je maar beter een goede rechtsbijstandsverzekering hebben. Jouw rechten doen gelden en beschermen; dat is in essentie wat een rechtsbijstandsverzekering doet. Wil je een ruime dekking én daarbij belastingvoordeel genieten? Kies dan voor een fiscaal aftrekbare polis rechtsbijstand.

Wist je dit al?

Stel je vraag via onderstaand formulier. Of boek een afspraak rechtstreeks in onze agenda!

Verdedigt je belangen en gaat je schade recupereren bij een aansprakelijke derde wanneer je schade lijdt in het kader van je privéleven. Bv.: bij het joggen word je zwaar toegetakeld door een loslopende hond. Of, je hebt vochtplekken op de muur door een lek in de waterleiding bij de buurman, maar hij weigert je schade te vergoeden.

In eerste instantie zal de rechtsbijstand altijd proberen om de zaak minnelijk te regelen. Komt het toch tot een rechtszaak, dan neemt de rechtsbijstandsverzekering de gerechtskosten en de honoraria van je advocaat voor haar rekening.

Geniet van een allrisk dekking (alles is gedekt, behalve) en hogere tussenkomsten dan wanneer de rechtsbijstand als bijkomende waarborg vervat zit in je autoverzekering. Bovendien is er geen belangenvermenging met je BA-verzekeraar. 

De basis rechtsbijstand zal enkel tussen komen wanneer je een conflict hebt met een derde, d.w.z. met wie je geen contractuele relatie hebt, bv. de persoon tegen wie je net bent gebotst. Wens je ook dekking bij contractuele risico’s, bv. conflicten met leveranciers van diensten (bvb strijkdienst) of goederen (bvb winkel), dan kan je deze uitbreiding nemen.

Voor dekking van fiscale conflicten, conflicten over vermogensbeheer, schenkingen en erfenissen; conflicten met de school; met levensverzekeraars,…

Om de financiële drempel voor de toegang tot justitie te verlagen, besliste toenmalig minister van justitie Koen Geens, om de premie van de uitgebreide rechtsbijstandsverzekering fiscaal aftrekbaar te maken. Daartoe moeten deze polissen een aantal minimumwaarborgen bevatten, waaronder rechtsbijstand bij bouwgeschillen en echtscheiding.  Lees er meer over in ons nieuwsbericht: https://driesen-huysmans.be/nieuw-rechtsbijstand-fiscaal-aftrekbaar/