heb ik een reisverzekering nodig?

Heb ik een reisverzekering nodig?

Inpakken en wegwezen! Als je van dat reistype bent, heb je wellicht nog niet gedacht aan je reisverzekering.

Lang niet alle risico’s op reis zijn immers gedekt door je ziekenfonds of hospitalisatieverzekering. Tijd voor een overzicht en inzicht.

Welke verzekeringen bieden een dekking op reis?

1. Ziekenfonds

Je ziekenfonds komt doorgaans tussen bij onverwachte medische kosten die je in het buitenland moet maken, zowel voor ambulante kosten als voor ziekenhuiskosten. Al is die tussenkomst meestal beperkt in bedrag en territorialiteit (doorgaans enkel Europese landen) en met aftrek van een vrijstelling. Veelal dien je de kosten ter plaatse zelf te betalen en is er tussenkomst op basis van de originele onkostennota’s en facturen die je nadien aan je ziekenfonds bezorgt. Best dat je vooraf even nakijkt op de website van jouw ziekenfonds in welke mate er tussenkomst is.

2. Hospitalisatieverzekering

Wat een hospitalisatieverzekering extra voorziet tov het ziekenfonds:

 • Wereldwijde dekking van hospitalisatiekosten
 • Derdebetalersregeling (dwz dat de verzekering de factuur rechtstreeks aan het ziekenhuis betaalt). 
 • Reiskosten van een thuisgebleven familielid naar het buitenlandse ziekenhuis
 • Ook dekking voor beroepsgerelateerde reizen en vrijwilligerswerk in het buitenland 
 • Repatriëring van de zieke + de verzekerde reisgenoten 
 • Let op: de dekkingen van hospitalisatieverzekeringen via het ziekenfonds zijn doorgaans veel minder uitgebreid voor ziekenhuisopnames in het buitenland, dan de hospitalisatieverzekeringen van private verzekeraars.
3. Reisverzekering

De voornaamste dekking van de reisverzekering is bijstand in het buitenland. Deze dekking kan worden aangevuld met optionele uitbreidingen zoals een bagageverzekering, pechverhelping van je voertuig en annulatieverzekering.

Wat een reisbijstand extra biedt t.o.v. de hospitalisatieverzekering:

 • Vergoedt zowel de ambulante kosten als de hospitalisatiekosten, na tussenkomst van het ziekenfonds en de hospitalisatieverzekering. De betere reisverzekeringen voorzien een onbeperkte dekking medische kosten, ook in landen met een dure gezondheidszorg zoals Amerika of Canada.
 • Bijstand in geval van natuurramp: vergoedt de kosten wanneer je door een natuurramp je reis niet kan verderzetten of terugkeren naar huis.
 • Opsporings- en reddingskosten: geraak je verdwaald in de bergen en is een reddingsoperatie aanbevolen door de lokale autoriteiten, dan is er tussenkomst van je reisverzekering.
 • Vervroegde terugkeer omwille van een dringende reden: overlijdt een naaste wanneer je op reis bent of is er een onverwachte ziekenhuisopname van een naast familielid, dan regelt en betaalt de reisbijstand je vervroegde terugkeer.  Dit is een belangrijke waarborg die doorgaans door geen enkele andere verzekering wordt gedekt. Bij sommige polissen is er zelfs een vergoeding voor de niet-opgenomen vakantiedagen en voor reeds geboekte uitstappen, skipas of sportactiviteiten.

Bagageverzekering:

 • Voorziet in een kapitaal bij schade, verlies of diefstal van je bagage.
 • Voorziet bij laattijdige afgifte van je bagage een bedrag zodat je de eerste noodzakelijke aankopen ter plaatse kan doen.

Annulatieverzekering:

 • Vergoedt de annulatiekosten wanneer je door ziekte of ongeval je geplande reis niet kan aanvangen.
 • Naast ziekte of ongeval aanvaarden de betere annulatieverzekeringen ook annulaties ten gevolge van ontslag om economische redenen, aanzienlijke schade aan je woning (bvb. door een brand), overlijden van een familielid, herexamens,…
 • Let op: een annulatieverzekering sluit je bij voorkeur af onmiddellijk na het boeken van je reis en ten laatste 30 dagen voor je vertrek. Er is doorgaans geen tussenkomst wanneer de annulatieverzekering minder dan 30 dagen voor vertrek werd afgesloten. 

Pechverhelping voor je auto, moto of camper:

 • Als optionele waarborg bij de reisbijstandsverzekering. Handig als je een lekke band of motorpech hebt op je vakantiebestemming.

Reisverzekeringen zijn er in alle maten en gewichten. In functie van je bestemming, de aard van de activiteiten ter plaatse, de duur van je reis, en het aantal reizen dat je per jaar maakt, maken wij een voorstel op maat.

Contacteer ons voor je vertrek zodat wij je kunnen informeren. Daarna kan je met een gerust hart inpakken en wegwezen!

Deel dit bericht