Hoeveel inboedel verzekeren?

Hoeveel inboedel verzekeren?

Bij het inschatten van de grootteorde voor de inboedel denken we spontaan aan kasten, stoelen, tafels en bedden. Maar heb je ook al eens uitgerekend hoeveel alles samen je gordijnen, winterkledij, beddengoed, bestek en tuingerief kosten?

Dat we daar best even bij stil staan, is pijnlijk gebleken bij de recente waterellende die ons land heeft geteisterd. 

Euh… zucht…

…is vaak het antwoord op de vraag: “voor welk bedrag wens je verzekerd te zijn voor je inboedel?”

Het is dan ook niet eenvoudig om zomaar even te bepalen welk kapitaal er in de verhuiswagen gaat, op het moment dat je beslist om andere oorden op te zoeken. Want dat is in feite wat je inboedel is: alles wat mee kan verhuizen. 

Dekking in eerste risico

De brandverzekering voor het gebouw voorziet in de meeste gevallen in een dekking in wederopbouwwaarde. Op basis van de indeling of het volume van je woning, maakt de verzekeraar een inschatting van het te verzekeren kapitaal. Slaat het noodlot toe en moet je woning helemaal worden heropgebouwd, dan zal de verzekering dat vergoeden, rekening houdend met de huidige kostprijs van de bouwmaterialen, isolatiematerialen, ed.

Anders is het voor de inboedel. Die wordt doorgaans verzekerd in “eerste risico”. Dat wil zeggen: tot maximum het opgegeven bedrag, ook al zou je werkelijke schade hoger liggen. Vandaar het belang om de waarde van je inboedel niet te onderschatten.

Moet altijd de nieuwwaarde worden bepaald?

Voor de berekening van de inboedel moet bijna altijd de nieuwwaarde worden bepaald, dit wil zeggen: de prijs die je vandaag zou betalen voor een nieuw gelijkaardig toestel of goed. Een brandverzekering vergoedt immers altijd in nieuwwaarde, behalve voor o.a. antieke meubelen, collecties en kunst… Voor deze goederen bepaal je de vervangingswaarde, dwz de prijs die je op de dag van het schadegeval in België zou betalen om een gelijkaardig goed in een gelijkaardige staat te kopen. 

Gedetailleerde inventaris of schatting

Wie geen gedetailleerde inventaris bijhoudt van zijn inboedel, dient een schatting te maken. Verzekeraars doen vaak zelf een voorstel op basis van het verzekerde kapitaal gebouw. Wie dat voorstel aanvaardt, geniet bovendien nog een extra dekking in geval het verzekerde kapitaal toch onvoldoende zou zijn. 

Andere verzekeraars, waaronder AXA, bieden een evaluatiesysteem aan waarbij je een limiet per voorwerp kan instellen. Bv. €5000. Je inboedel is dan onbeperkt verzekerd, met een maximum vergoedbaar bedrag van €5000 per voorwerp.

Bepaal je liever zelf het kapitaal van je inboedel, dan kan je werken met onze inventarislijst. Deze geeft op 1 A4’tje een ruwe schatting van je inboedel. 

Deel dit bericht