Ik veroorzaak schade

Wie schade veroorzaakt aan een ander, zal deze vergoeden. Dit ene zinnetje uit ons Burgerlijk Wetboek kan grote gevolgen hebben voor je portemonnee. Want een kapotte vaas kan er nog wel van af, maar wanneer door jouw fout iemand levenslang aan een rolstoel is gekluisterd, kan de vergoeding oplopen in de miljoenen. Om die reden zijn sommige verzekeringen wettelijk verplicht. Denk maar aan de autoverzekering of de jachtverzekering, en recent ook de huurdersaansprakelijkheid. Stuk voor stuk zijn dit verzekeringen die de schade aan een ander gaan vergoeden wanneer door jouw fout die schade is ontstaan. En schrik niet als je in je polis BA familiale ziet staan dat er dekking wordt verleend voor lichamelijke schade tot €12 000 000. Stel je voor dat je dat zelf zou moeten betalen…

Wist je dit al?

Stel je vraag via onderstaand formulier. Of boek een afspraak rechtstreeks in onze agenda!

De BA staat voor Burgerlijke Aansprakelijkheid. De wet verplicht iedereen die met zijn voertuig op de openbare weg komt deze te verzekeren voor schade aan derden. Heeft je voertuig veiligheidsopties (parkeersensoren, vermoeidheidsdetectie, voetgangersdetectie,…) dan krijg je korting op je premie. Vraag hier een offerte voor je autoverzekering.

Ook wel “familiale verzekering” genoemd. Verzekert u en uw gezin voor schade aan derden die zich voordoet in de privésfeer. Deze verzekering komt ook tussen voor schade aangericht door voorbewegingstoestellen of je elektrische fiets. Vaak geniet je via deze verzekering ook van pechverhelping voor je fietstochtjes. 

Sinds 2019 een wettelijk verplichte verzekering voor huurders. Wanneer door jouw fout of nalatigheid brand ontstaat in je huurwoning, dan zal de brandverzekering van de eigenaar de eigenaar hiervoor vergoeden, maar die brandverzekeraar zal bij jou de schade komen verhalen. De verzekering huurdersaansprakelijkheid zal in dit geval de schade terugbetalen aan de brandverzekeraar van de eigenaar.

Wettelijk verplichte verzekering voor schade aan derden die kan optreden tijdens de jacht.

Ga je bouwen? Overweeg dan een verzekering “Algemene Bouwplaatsrisico’s”. Deze verzekering zorgt er niet alleen voor dat de werf niet stil komt te liggen bij schade tijdens de werken, ze bevat ook een aansprakelijkheidsluik die je dekking verleent als bouwheer. Immers, wanneer er bv. schade optreedt bij de buren of bij andere derden, n.a.v. de bouwwerken, kan je als bouwheer mee aansprakelijk worden gesteld. Een ABR-verzekering zal hun schade vergoeden. Lees ook ons artikel over de ABR verzekering.