langetermijnsparen nu of nooit fiscaal voordeel blijft behouden voor polissen die in 2023 zijn afgesloten of in voege zijn

Langetermijnsparen: nu of nooit

Op het moment dat we dit artikel schrijven, is het nog niet helemaal zeker. Maar er is veel kans dat de belastingvermindering voor langetermijnsparen vanaf volgend jaar wordt afgeschaft. Minister Van Peteghem overweegt deze maatregel in het kader van een brede fiscale hervorming.

Het goede nieuws is dat het fiscaal voordeel behouden blijft voor bestaande polissen evenals voor polissen die dit jaar nog worden afgesloten.

Wat zijn de voordelen van langetermijnsparen?

  • Lijkt op pensioensparen. Er geldt een belastingvermindering van 30% op de gespaarde premies.
  • Ook na je 65ste verjaardag kan je genieten van de belastingvermindering met langetermijnsparen. Voor pensioensparen stopt de belastingvermindering vanaf je 65ste.

Wanneer is langetermijnsparen interessant?

Waar moet ik op letten?

  • De eerste premiebetaling in je contract langetermijnsparen moet gebeuren (letterlijk) voor je 65ste verjaardag. Na je 65ste is het dus niet meer mogelijk om nog een polis langetermijnsparen af te sluiten.
  • Heb je al een polis langetermijnsparen? Kijk dan naar de einddatum. Ligt die in de nabije toekomst, dan sluit je best een nieuwe polis af met een latere einddatum. Want het zal wellicht niet mogelijk zijn om bestaande polissen te verlengen. 

Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden van langetermijnsparen.

Contacteer ons als je graag een voorstel ontvangt.

Laatste update: 13/06/2023

Deel dit bericht