Of je nu loontrekkende of zelfstandige bent, het loont de moeite om eens een kijkje te nemen op Mypension.be. Je vindt er zeer gedetailleerde informatie over je wettelijk pensioen (de eerste pensioenpijler) en over je aanvullend of beroepsgebonden pensioen (de tweede pensioenpijler).
Met je eID, pincode en kaartlezer, of via de app Itsme, kan je inloggen op mypension.be. Geen kaartlezer of geen Itsme-app? Kom dan gerust langs bij ons met je eID en pincode.
Simulatie afkoop studiejaren
In de tab “mijn wettelijk pensioen” vind je niet alleen je vroegst mogelijke pensioendatum terug, je kan er ook simuleren of de afkoop van studiejaren interessant is, lees: of dit je netto wettelijk pensioen verhoogt. Ook de kostprijs krijg je onmiddellijk te zien. Of de afkoop van je studiejaren interessant is, hangt onder meer af van de duur van je studiejaren en je sociaal statuut.
Aanvullend pensioen als werknemer
Via de tab “mijn aanvullend pensioen” kom je terecht in de tweede pensioenpijler. Je vindt er terug of je een groepsverzekering hebt via je werkgever, hoeveel daar al is in gespaard en wat het geraamde kapitaal op einddatum zal zijn. Bruto welteverstaan. Jammer dat mypension.be geen nettobedragen weergeeft.
Voor een groepsverzekering dien je rekening te houden met een eindtaxatie (10-20%), RIZIV (3,55%)- en solidariteitsbijdrage (0-2%) en gemeentebelasting. Je leeftijd bij pensionering, de duur van je loopbaan en het totale te ontvangen kapitaal, zijn hierbij bepalende factoren.
Wie bij verschillende werkgevers heeft gewerkt en telkens kon rekenen op een groepsverzekering, vindt hier alle contracten terug waarin ooit premies werden gestort. Geen paniek dus als je al enkele keren bent verhuisd.
Kent je werkgever geen groepsverzekering toe, dan kan je voortaan zelf het initiatief nemen om toch een beroepsgebonden aanvullend pensioen op te bouwen. Dit heet het Vrij Aanvullend Pensioen Werknemers (VAPW).
“Zelf nog een aanvullend pensioen opbouwen?” staat helemaal bovenaan in een gele banner. Klik hierop en je weet onmiddellijk hoeveel je in het VAPW-stelsel mag opbouwen. Het systeem houdt daarbij rekening met reeds opgebouwde tegoeden in vorige groepsverzekeringen.
De stortingen die je doet in het VAPW leveren een belastingvoordeel op van 30%. Meer weten? Lees dan zeker onze pagina over fiscaal sparen, maak een afspraak en ontdek of VAPW voor jou interessant is!
Aanvullend pensioen als zelfstandige
Voor zelfstandigen staan in deze tab zowel de IPT-verzekeringen die zijn vennootschap heeft onderschreven ten voordele van de zelfstandige bedrijfsleider, als de verzekeringen VAPZ.
Wil je als bedrijfsleider een IPT verzekering opstarten, of nagaan of je bestaande IPT nog voldoet aan de voorwaarden voor fiscale aftrekbaarheid, dan is de info die je hier vindt van grote waarde.
Zowel je huidige pensioenplannen als zelfstandige, als de eventuele groepsverzekeringen die je had als loontrekkende moeten mee worden opgenomen in de zogenaamde 80%-berekening. Deze formule laat toe te bepalen tot welk bedrag je jaarlijks mag sparen in je IPT verzekering, met behoud van de fiscale aftrek van de premies voor je vennootschap. Via mypension.be kan je de detailfiches van al je huidige en “slapende” pensioenplannen downloaden. Mail ze ons door en dan kunnen wij aan de slag voor de optimalisatie van je pensioenplannen, zodat je vandaag optimaal kan genieten van de fiscale voordelen, en later van een appeltje voor de dorst.