Wat te doen bij verkoop van je auto?

Je wenst je auto te verkopen aan een particulier? Dit is wat je te doen staat:

  1. Zet je auto te koop. Weet dat je enkel een affiche “te koop” aan je auto mag aanbrengen wanneer die op je oprit staat of op jouw privéterrein. Op de openbare weg, in bermen of op openbare parkeerplaatsen is dat verboden. 
  2. Maak een afspraak voor een tweedehandskeuring bij een erkend keuringscentrum.  Neem mee naar je afspraak: je verzekeringsbewijs (witte kaart), de 2 delen van het originele kentekenbewijs (met het huisje en het autootje op); het originele gelijkvormigheidsattest (zie hier voor een voorbeeld) en het laatste keuringsbewijs. Na goedkeuring krijg je het groene keuringsbewijs, de car-pass (die o.a. de kilometerstand weergeeft), het tweedehandsrapport (met info over de staat van het voertuig), en het roze formulier aanvraag tot inschrijving. Opgelet: deze laatste twee documenten zijn slechts 2 maanden geldig. Is je voertuig in die periode niet verkocht, dan moet je opnieuw naar de keuring voor verkoop.
  3. Stel een verkoopovereenkomst op. Niet verplicht, maar wel sterk aan te bevelen. Neem daarin zeker op: naam en adres van koper en verkoper; uitgebreide omschrijving van het voertuig (merk, type, chassisnummer, datum eerste inschrijving, kilowatt, brandstof,…); plaats en datum van ondertekening door koper en verkoper. Tip: Vermeld in dit document ook dat “de auto verkocht is in de staat waarin hij zich bevindt en die door de koper gekend is.” EN laat de koper ook verklaren dat hij de car-pass heeft ontvangen. 
  4. Mag de koper een testrit doen met je wagen? Ja, dat mag, maar let er wel mee op. Is de koper/bestuurder ouder dan 26 jaar en heeft hij een geldig rijbewijs, dan mag die zonder je verzekeraar te verwittigen je voertuig besturen. Veroorzaakt hij tijdens de testrit een ongeval? Dan zal je eigen BA-verzekering de schade aan de tegenpartij vergoeden en aan de eventuele gekwetste passagiers van beide wagens, maar niet de blikschade aan je eigen voertuig. Ook je bonus-malusgraad kan hierdoor mogelijk verhogen. 
  5. Heb je een deal met de koper? Bezorg hem dan volgende documenten: alle documenten die je bij de tweedehandskeuring hebt ontvangen + het originele gelijkvormigheidsattest + het bijgewerkte onderhoudsboekje en evt de originele aankoopfactuur. Let op dat je zeker de car-pass overhandigt. Dit is een wettelijk verplicht document en bij afwezigheid ervan kan de koper de verkoop nietig laten verklaren door de rechtbank! 
  6. Vervang je je wagen door een andere, dan kan je de kentekenplaat behouden (als die al met 1- of 2- begint). Je hebt 4 maanden de tijd om een andere wagen in te schrijven onder je bestaande kentekenplaat. Koop je geen andere, dan breng je de plaat binnen bij het postkantoor. Je ontvangt dan een bewijs van schrapping, waarna wij je verzekering kunnen schorsen en je het niet-verbruikte premiegedeelte van je autoverzekering krijgt teruggestort. Ook de verkeersbelasting wordt pro rata terugbetaald nadat je kentekenplaat is geschrapt.

Deel dit bericht