Wat verandert er op 1 januari 2023?

Op het einde van het jaar kijken we graag vooruit naar wat er ons volgend jaar te wachten staat op het vlak van verzekeringen.

  • Technische keuring moto’s: Na een ongeval en bij tweedehandsverkoop moeten moto’s boven de 125cc voortaan een technische keuring ondergaan. Het is dus vooralsnog niet de bedoeling dat motorfietsen een jaarlijkse keuring moeten ondergaan. De kostprijs voor een motokeuring bedraagt €48,10. Opgelet, niet alle keuringscentra zullen een motokeuring aanbieden en keuring kan enkel op afspraak. Bij ons in de buurt zal dat mogelijk zijn in de keuringscentra van Geel en Alken. Meer info vind je hier.
  • Afschaffing fiscaal gunstregime voor pick-ups: Wie een pick-up voor privégebruik wil aanschaffen, zal niet langer kunnen genieten van het fiscaal gunstregime van de lichte vracht. Voortaan zal de verkeersbelasting berekend worden aan het standaard tarief en zal er ook BIV verschuldigd zijn (die zal afhangen van de motorinhoud en CO2 uitstoot). Voor wie al een pick-up had, verandert er niets. Ook voor de pick-ups die na 01/01/2023 worden ingeschreven én voor beroepsdoeleinden worden gebruikt, blijft de huidige (gunstige) regeling van kracht. Heb je vóór 31/12/2022 een pick-up besteld en wordt die pas na nieuwjaar geleverd, dan dien je voor 15/02/2023 een aanvraag te richten aan de Vlaamse belastingdienst om de gunstige fiscaliteit nog te kunnen genieten. 
  • Oldtimer moet voortaan 30 jaar zijn: Vanaf 01/01/2023 moet uw auto 30 jaar zijn geworden (en dus niet langer 25 jaar), alvorens deze kan ingeschreven worden als oldtimer. De forfaitaire verkeersbelasting voor oldtimers bedraagt voortaan 100 euro per jaar en zal jaarlijks worden geïndexeerd. Voor moto’s blijft het wel mogelijk om vanaf 25 jaar een inschrijving als oldtimer aan te vragen.
  • Brandpolis wordt duurder: De stijging van de kostprijs voor bouwmaterialen en de loonindexering in de bouwsector, zal zich ook vertalen in een hogere premie voor de brandverzekering. De ABEX index, waaraan de brandverzekering is gekoppeld, stijgt van 906 (begin 2022) naar 1004 vanaf 1 januari 2023, goed voor een stijging van ongeveer 10%.
  • Uitbreiding “recht om vergeten te worden” na kanker: Voortaan geldt het “recht om vergeten te worden” ook voor de verzekering “gewaarborgd inkomen”. Bovendien wordt de termijn om vergeten te worden ingekort van 10 naar 5 jaar. Dat wil zeggen dat verzekeraars geen premieverhoging meer mogen toepassen, wanneer de kankerbehandeling 5 jaar geleden succesvol werd afgerond.
  • Bevriezing fiscale grensbedragen: De fiscale maxima voor o.a. pensioensparen en langetermijnsparen blijven nog bevroren tot en met 2023 (lees hier). Voor pensioensparen blijft het fiscaal maximum in 2023 dus op €990 (stelsel 30%) of €1270 (stelsel 25%). Voor langetermijnsparen kan in 2023 maximaal €2350 worden gespaard. 

Deel dit bericht